Pissen langs de weg

Vandaag lees ik in de krant dat Total van plan is hun toiletten om te zetten in een schone beleving. Met vogelgeluiden, alles bedienbaar zonder aan te raken en geregelde schoonmaak. Het doet mij direct denken aan BP-station De Lucht bij ’s-Hertogenbosch waar dit concept zo’n 10 jaar geleden al werd ingezet. Alleen, na zoveel jaar verloedert het toch, ga maar eens kijken bij de genoemde BP.

Ok, als je dan toch moet betalen voor je wc-gebruik – in mijn ogen typisch kneuterig Hollands denken – dan liever op de Total-manier, dan de nu vaak stinkende hokjes vol rondslingerend wc-papier en poepresten op pot en muur. Maar feitelijk wordt de basis uit het oog verloren, namelijk dat het gratis zou moeten zijn. Het is een service die je als tankstation gewoon moet bieden aan de automobilist met een behoefte. Als automobilist ben je nu eenmaal op de stations aangewezen. Er is geen alternatief.

Behalve dan in de natuur pissen. Uit principe doen mijn vrouw en ik dit inmiddels al enkele jaren. Lekker buiten de auto en dan met ongewassen handen nog even het tankstation binnenlopen. Vervolgens alles even aanraken wat er aan te raken valt en dan zonder iets te kopen weer weg. Wees gerust, dit laatste doen we niet, maar het idee leeft. Ook hierin zullen we vast niet de enigen zijn.

Jan Jansen