Bij voorbaat verdacht

Als je met mensen praat over privacy en het internet, dan haalt men eigenlijk altijd de schouders op. Betrekkelijk bijzonder en vreemd, als je het mij vraagt. Vooral als iemand je dan attendeert op een project van de overheid, Syri genaamd. ‘Het zal mij toch niet overkomen,’ denkt men. Want mensen kijken nu eenmaal niet verder dan de dag van vandaag, eventueel die van morgen of volgende week en de grote vakantie. Het is voor eenieder onvoorstelbaar aan de slechte zijde van de wet te komen te staan.

Syri zoekt automatisch (via zogenaamde algoritmen) iov de Nederlandse overheid naar patronen in een veelvoud van data over de Nederlandse burgers. Denk hierbij aan het UWV icm de waterrekening, om te kijken of er wellicht meer gedoucht wordt dan normaal. Ofwel, hebben we hier met stiekem samenwonen te maken of niet. Voor dit soort recherchewerk zijn natuurlijk de zwakkeren in de samenleving ideaal en dus als gebruikelijk als eerste de pineut.

De koppelingen in Syri werden in eerste instantie in beeld gemaakt, maar daar is men over teruggefloten. Nu zit er een Blackbox tussen, zodat privacy in hun ogen is gewaarborgd. Kul natuurlijk, want of ik als programmeur nu een unieke id koppel, of een uniek burgerservicenr, dat maakt niets uit. Enfin, lees dit interessante artikel op Bij voorbaat verdacht.


Link(s)

Vrijwel iedere dag wordt er tegenwoordig iets gepubliceerd over datazaken die interessant zijn, aardig om te weten, of ronduit eng. Met name de laatste categorie willen we hier onder de aandacht brengen.

Reageren op artikelen is enkel mogelijk voor clubleden. Word vandaag nog lid van de Club van Jansen!