Rutte vs Wilders

De omroepen blijven maar de nrs 1 en 2 vergelijken vanwege de omvang. Maar het zijn appels en peren. Niemand die zich zal afvragen of hij na afloop voor Rutte of voor Wilders kiest, behalve als er geen andere opties zouden zijn.

Als zwevende kiezer ben je veel meer gebaat bij een debat op rechts en een debat op links. Dus Rutte vs Hoekstra of Kaag en Klaver vs Ploumen of Marijnissen. Via de stemwijzer kom je op dit soort keuzes terecht, niet de uitgesproken Wilders/Rutte, ofwel rechts en extremer rechts. De massa denkt dat nu wel, dus deze debatten helpen Rutte enkel verder.

Als zwevende kiezer op links hoef je de komende dagen niet te kijken. En rechts dus eigenlijk ook niet. Als je als omroep per se Wilders in debat wilt hebben, zet hem dan tegenover Baudet of Mos.

Overigens zou ik zelf meer willen weten over het waarom van het oprichten van al die eigen partijen. De meeste wijken op details af van andere. Als leden in de kamer soms tegen de voorstellen van de eigen partij zouden mogen stemmen, dan zou er geen behoefte zijn aan 37 lijstjes. Dan hadden we aan een partij of 6 tot 8 met hoofdlijnen voldoende. Wat een verademing zou dat zijn voor de kiezer. En hoeveel makkelijker voor de debatkeuzes. En formatie.

Als partijleden een afwijkende mening zouden mogen ventileren, dan zou ook het kiezen op een ander persoon dan de lijsttrekker zinvoller worden. Politici zullen zich binnen de partij zichtbaarder gaan maken. Het zou de politiek een stuk verrassender en leuker maken. Leuker dan de obligate voorgekauwde hap die het nu is geworden.

Jan Jansen